Mërgata Shqiptare
Histori

Shtëpia në Janinë, ku bujti Bajroni

Gravura që mund të shihni më poshtë, është shtëpia e Nikolao Argjiri (Vreto) në Janinë, ku qëndroi Lord Bajroni (Byron) dhe Lord Hobhousi në 5 tetor 1809.

Ashtu si duket në gravure, ka qenë shtëpi tipike karakteristike në Ballkan me emrin “Arkondiko”. Kjo shtëpi nuk ekziston më, pasi u dogj nga zjarri gjatë rrethimit të Janinës më 1913.

Pronari i saj ishte një tregtar i madh gjatë kohës së Ali Pasha Tepelenës. Është cilësuar si grek, por mbiemri i tij Vreto tregon më tepër për rrënjë vllahe. Ky mbiemër është shumë i përhapur dhe në Shqipëri.

Fotoja e dytë është çka është rindërtuar mbi gërmadhat e shtëpisë së djegur.

TË ngjajshme

FUNDI I LUFTËS SË MADHE DHE PAQJA E PADREJTËSIVE

admin
error: Artikull i mbrojtur !!